Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Produkcja cytryn w krajach unijnych wyniesie w tym sezonie około 1,2 mln ton

5 stycznia 2016

Jak informuje FAMMU/FAPA, w bieżącym sezonie 2010/2011 spodziewana produkcja cytryn w krajach unijnych wyniesie około 1,2 mln ton, czyli o ponad 3 proc. więcej niż poprzednim sezonie. Przypomnijmy, iż w sezonie 2009/2010 zbiory oszacowano na 1,16 mln ton, a w sezonie 2008/2009 na 1,26 mln ton.
Tegosezonowa konsumpcja cytryn w unijnej „27" to około 1,3 mln ton a średnioroczne spożycie przypadające na 1 obywatela wynosi około 2,6 kg.
Unia Europejska pozostaje importerem netto cytryn, a owoce te sprowadza przede wszystkim z Argentyny i Turcji. Największe ilości cytryn corocznie trafiają na rynek holenderski, niemiecki oraz francuski i brytyjski. W sezonie 2009/2010 łączny wolumen importu tych cytrusów wyniósł niecałe 470,0 tys. ton, a na bieżący sezon prognozuje się przywóz rzędu około 420,0 tys. ton. W przypadku eksportu cytryn poza Unię Europejską - najwięcej ich dostarczane jest na rynek rosyjski i szwajcarski.

 


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę