biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Producenci wieprzowiny Cała nadzieja w regionalizacji

3 grudnia 2015
Jak podał ,,Puls Biznesu'', w kraju strach przed spadającymi cenami i paniką konsumentów. Nie wiadomo, co będzie z wartym 4 mld zł rocznie polskim eksportem wieprzowiny. Walczymy o regionalizację, czyli niewyłączanie z handlu całego kraju z powodu wykrycia wirusa afrykańskiego pomoru świń (AFS), lecz tylko części.
- Już wystąpiliśmy do Komisji Europejskiej o regionalizację. Decyzja powinna zapaść lada dzień. Jeśli ją uzyskamy, zwrócimy się do OEI (Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt - red.), a potem do poszczególnych państw, żeby ją zaakceptowały - mówi w rozmowie z PB, Janusz Związek, główny lekarz weterynarii.
Na razie nasi weterynarze wstrzymali wydawanie świadectw.
- Zamknięcie rynków zagranicznych to dla branży tragedia. Firmy mają przygotowane mięso, zapakowane samochody i nie mają co zrobić z towarem - dodaje na łamach PB, Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso.
Blisko połowa polskiego eksportu wieprzowiny, warta 2 mld zł, trafiła w zeszłym roku na rynek unijny. Za 0,8 mld zł kupili od nas Białorusini i Rosjanie. Teraz wszystko musi zostać w kraju, gdzie konsumpcja spada - tylko w ubiegłym roku o 3 kg na osobę, czyli 8 proc.



POWIĄZANE

Na łamach Klubu Jagiellońskiego Kamil Wons kreśli obraz nowego podziału, który r...

GUS raportuje stabilność i „odporność” polskiego rolnictwa. Na wsi widzimy co in...

Papryka, jabłka, zboże… To nie gest dobroci, ale dramat bezsilności. Polska wieś...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę