Bank Gospodarki Żywnościowej za informacjami Foodnews podał, że większa podaż tanich pomidorów z Maroko wpływa negatywnie na kształtowanie się cen pomidorów świeżych na rynku Unii. Jest ona konsekwencją ratyfikacji umowy w sprawie handlu produktami rolnymi przez Parlament Europejski z tym krajem na początku 2012 r., która pozwala na zwiększenie ilości importowanych warzyw do UE, w tym również pomidorów.
Według danych Eurostatu import pomidorów świeżych z Maroko do Unii Europejskiej w pierwszych ośmiu miesiącach bieżącego roku ukształtował się na poziomie 233 tys. ton i był o ponad 10 proc. wyższy w porównaniu do analogicznego okresu w roku poprzednim.
Maroko może oferować pomidory taniej w stosunku do krajów Unii Europejskiej ze względu na niższe koszty ich produkcji. Według Foodnews ceny pomidorów w imporcie z tego kraju na początku listopada wynosiły 36 euro za 100 kg.
Tańsze pomidory mogą mieć niewątpliwie negatywny wpływ na poziom cen na rynku europejskim. Bezpośrednio w mniejszym stopniu może to dotyczyć Polski, gdyż nasz kraj nie jest istotnym odbiorcą pomidorów z Maroko. Największym ich rynkiem zbytu jest Francja, która w pierwszych trzech kwartałach br. miała aż 65 proc. udziału w łącznym imporcie pomidorów z Maroko.