Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Prekmurska sunka w unijnych rejestrach

3 grudnia 2015
Jak podała FAMMU/FAPA, 26 kwietnia do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) wpisano nazwę słoweńskiej szynki "Prekmurska šunka".
"Prekmurska šunka" jest to wędzony i suszony produkt wytworzony na bazie mięsa ze świeżego udźca wieprzowego. Ma rozpoznawalny kształt gruszki, charakteryzuje się jednolicie czerwono-brązowo barwą na powierzchni skóry, wyczuwalnym aromatem wędzenia, nieco wyższą zawartością soli i jędrną konsystencją.

Szynka produkowana jest w regionie Prekmurje w Kotlinie Panońskiej, w północno-wschodniej Słowenii. Wyrób można uznać za jedną z cech etnologicznych wyróżniających region Prekmurje.


POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę