A_BIO_AGRO_950

Polskie warzywa w czołówce europejskiej

24 listopada 2009
Polska jest największym producentem warzyw wśród nowych 10 państw członkowskich Unii Europejskiej. Krajowa coroczna produkcja warzyw świeżych zarówno gruntowych, jak i szklarniowych kształtuje się w Polsce na poziomie około 5,3-6,0 mln ton rocznie.
Na Wspólnotowy rynek nowych 10 państw członkowskich corocznie dostarcza około 22% całkowitej wielkości produkowanych na terenie Unii Europejskiej świeżych warzyw.
W ostatnich latach średnioroczna produkcja warzyw we wszystkich krajach unijnych kształtowała się na poziomie około 62,0-67,0 mln ton, podczas gdy zbiory w nowych krajach członkowskich stanowiły wielkość około 13,0-15,0 mln ton.





POWIĄZANE

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...

Specjalistka ds. żywienia mówi o szkodliwych mitach dietetycznych  Dieta bezglut...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę