Jak informuje FAMMU/FAPA, według kwietniowych danych Komisji Europejskiej, w styczniu i lutym br. państwa UE wyeksportowały na rynki krajów trzecich ponad 459 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych. To ok. jednej trzeciej więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
Na wolumen wywozu złożyło się: 201,4 tys. ton mrożonego mięsa wieprzowego, 199 tys. ton podrobów, smalcu i tłuszczu, 25,9 tys. ton kiełbas i przetworów, 17 tys. ton świeżego mięsa oraz 10,2 tys. ton żywca. Najwięcej wieprzowiny poza UE sprzedały Dania, Niemcy, Hiszpania, Francja, Holandia i Polska.
Dynamika wysyłek z Polski należała do największych w całej UE. Największym odbiorcą unijnej wieprzowiny w omawianym okresie była Rosja, do której dostawy wzrosły w ciągu roku o 31 proc. do 126,2 tys. ton.