Jak informuje Bank Gospodarki Żywnościowej, wysoka podaż surowca przekłada się na wzrost produkcji większości przetworów mleczarskich. W okresie styczeń-sierpień br. w przedsiębiorstwach zatrudniających powyżej 49 osób wytworzono o ponad 17 proc. więcej niż w 2011 r. serów dojrzewających (204 tys. t) oraz o 2 proc. więcej serów świeżych i twarogu (253 tys. t).
W odpowiedzi na ubiegłoroczny wzrost cen na rynkach światowych i duże możliwości eksportu, aż o 9 proc. w relacji rocznej do 108 tys. t zwiększyła się produkcja mleka w proszku. Więcej niż przed rokiem wytworzono także masła (o 4 proc. do 117 tys. t), śmietany (o 7 proc. - 154,2 mln l) oraz mleka płynnego - o 2,5 proc. do 1778,2 mln l.
W analizowanym okresie obniżyła się natomiast produkcja jogurtów - o prawie 3 proc. do 326,7 mln l. - Biorąc pod uwagę, że jest to produkt kierowany głównie na rynek krajowy, jego produkcja może spadać także w kolejnych miesiącach. Spowolnienie gospodarcze w Polsce, które prawdopodobnie nasili się jeszcze w 2013 r., może przełożyć się bowiem na zmniejszenie popytu na tzw. galanterię mleczną, w tym jogurty.