Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Polacy jedzą mniej drobiu, hodowcy liczą straty

1 czerwca 2006

Sytuacja naszego rynku drobiowego jest w dalszym ciągu trudna mimo, że ceny za drób są najwyższe od czterech miesięcy.

Leszek Kawski, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarskiej powiedział w radiowej Jedynce, że drobiarze w dalszym ciągu sprzedają swoje towary poniżej kosztów produkcji.

Średnio różnica wynosi 70 groszy za kilogram mięsa, co w skali miesiąca oznacza 56 milionów złotych strat. Miesięcznie drobiarze sprzedają około 80 tysięcy ton drobiu.

W związku z trudną sytuacją będą wnioskowali do władz o pomoc dla ich branży. W związku z informacjami o ptasiej grypie w pierwszym kwartale tego roku spożycie drobiu w naszym kraju spadło o 30 procent.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę