Biogas Poland 2025 950
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Polacy jedzą coraz mniej ryb

25 października 2011
Puls Biznesu podaje, ze zyskowność firm rybnych mocno się obniżyła. Ponadto spada konsumpcja ryb.
Mimo że ryby od dawna są promowane w mediach, handlu i placówkach edukacyjnych jako jedno z najzdrowszych źródeł białka, to ich spożycie w naszym kraju nie rośnie. Wręcz przeciwnie. Z najnowszego raportu IERiGŻ poświęconego branży wynika, że spożycie ryb i przetworów rybnych w polskich gospodarstwach domowych obniżyło się w pierwszym półroczu 2011 o 2,6 proc. w porównaniu z pierwszym półroczem 2010 (do 2,28 kg na osobę).
To jednak niejedyna zła informacja dotycząca branży rybnej. Okazuje się, że w pierwszym półroczu 2011 drastycznie spadła rentowność działających w niej firm. Jak twierdzą ich przedstawiciele, główną przyczyną tego stanu jest silny wzrost surowca rybnego (dochodzący nawet do 100 proc.). Ceny poszły w górę w efekcie mniejszych połowów ryb, które z kolei są skutkiem ograniczenia limitów połowowych.



POWIĄZANE

W Polsce nie brakuje żyznych gleb, pracowitych rąk i pokoleń doświadczenia. Brak...

Bruksela znów zawiodła rolników. Najnowsze porozumienie handlowe między Unią Eur...

Niedawno zawarte porozumienie handlowe między UE a USA wywołało krytykę ze stron...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę