Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Polacy docenili szparagi

3 grudnia 2015
Luksusowe warzywo szturmuje polskie stoły. Trochę to trwało, ale po 20 latach udało się spopularyzować nad Wisłą szparagi - stwierdza "Puls Biznesu".
Według naszych szacunków roczna produkcja sięga ok. 5 tys. ton rocznie i zdecydowana większość zostaje w kraju, bo Polacy w końcu zaczęli doceniać zalety szparagów - ocenia Marian Jakobsze, prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga.

Jakobsze wiąże wzrost spożycia z coraz większą mobilnością rodaków - odwiedzamy różne kraje, kosztujemy tamtejszych specjałów, a potem szukamy tego samego u siebie. Szparagi coraz częściej pojawiają się też w przepisach kulinarnych, programach TV i restauracjach - wylicza.

Hodowcy wskazują, że najcenniejsza jest główka szparaga, która według ludowych wierzeń działa podobnie jak afrodyzjak. Organizacje promujące warzywo akcentują z kolei jego dietetyczne walory, wysoką zawartość kwasu foliowego, potasu oraz witamin A, C, B6 i tiaminy.

Szparagi to jednak wciąż warzywo z gatunku luksusowych - za pęczek (0,5 kg) trzeba bowiem zapłacić 6-9 zł. Wynika to z dużych kosztów rozpoczęcia ich uprawy, która sama jest kapitało- i pracochłonna.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę