biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Polacy docenili szparagi

3 grudnia 2015
Luksusowe warzywo szturmuje polskie stoły. Trochę to trwało, ale po 20 latach udało się spopularyzować nad Wisłą szparagi - stwierdza "Puls Biznesu".
Według naszych szacunków roczna produkcja sięga ok. 5 tys. ton rocznie i zdecydowana większość zostaje w kraju, bo Polacy w końcu zaczęli doceniać zalety szparagów - ocenia Marian Jakobsze, prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga.

Jakobsze wiąże wzrost spożycia z coraz większą mobilnością rodaków - odwiedzamy różne kraje, kosztujemy tamtejszych specjałów, a potem szukamy tego samego u siebie. Szparagi coraz częściej pojawiają się też w przepisach kulinarnych, programach TV i restauracjach - wylicza.

Hodowcy wskazują, że najcenniejsza jest główka szparaga, która według ludowych wierzeń działa podobnie jak afrodyzjak. Organizacje promujące warzywo akcentują z kolei jego dietetyczne walory, wysoką zawartość kwasu foliowego, potasu oraz witamin A, C, B6 i tiaminy.

Szparagi to jednak wciąż warzywo z gatunku luksusowych - za pęczek (0,5 kg) trzeba bowiem zapłacić 6-9 zł. Wynika to z dużych kosztów rozpoczęcia ich uprawy, która sama jest kapitało- i pracochłonna.


POWIĄZANE

Instytut Spraw Obywatelskich włączył się w konsultacje dwóch projektów ustaw,któ...

Dziś, 6 sierpnia 2025 roku, Karol Nawrocki złoży uroczyste ślubowanie i obejmie ...

Ostatni dzień urzędowania prezydenta Andrzeja Dudy był nie tylko formalnym zakoń...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę