biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Polacy coraz chętniej kupują markowe wędliny

16 marca 2015
W Polsce rośnie popyt na wędliny, a przetwórnie mięsa korzystają na niskich cenach wieprzowiny - donosi "Rzeczpospolita".
W ciągu ostatniego roku gospodarstwa domowe wydały na wędliny 14,5 mld zł. Z tego 33,8 proc. przypadało na zapakowane kiełbasy i szynki. Jeszcze w połowie 2014 r. ich udziały w rynku wędlin nie przekraczały 30 proc.

Rosnący popyt na zapakowane produkty sprawia, że na znaczeniu zyskują marki wędlin. Firmy inwestują w nie chętnie także dlatego, że dzięki rozpoznawalnym brandom łatwiej im konkurować na rynku, w którym coraz większą rolę odgrywają sieci handlowe.

Tymczasem według przedstawicieli branży, od czasu wprowadzenia zakazu eksportu wieprzowiny z Unii Europejskiej do Rosji - czyli od roku - można zaobserwować znaczący spadek cen tego surowca. Spadki cen żywca przełożyły się na poprawę marż w branży przetwórstwa mięsa.


POWIĄZANE

Eksport produktów mleczarskich do Kuwejtu – wymagania sanitarne dla USA i Polski...

W Europie wzrosty, w Polsce – rekordowy spadek cen energii o ponad 13 EUR/MWh, c...

Choć rząd zgodnie z zapowiedziami realizuje szeroko zakrojone zmiany deregulacyj...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę