Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Podkarpackie: dobre zbiory miodów wiosennych; średnio 10 kg z ula

25 maja 2015
Średnio 10 kilogramów miodów wiosennych z jednego ula zbiorą w tym roku podkarpaccy pszczelarze. "Z tegorocznej wiosny pszczelarze powinni być wyjątkowo zadowoleni; sprzyjała pogoda" - uważa prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie Tadeusz Dylon.
"Zbiory są znacznie lepsze niż w poprzednich latach. Przyczyną były wyjątkowo sprzyjające warunki pogodowe. Zdecydowana większość dni tej wiosny była słoneczna i pszczoły mogły intensywne zbierać nektar" – powiedział PAP Dylon.

Zaznaczył, że w szczególności dotyczy to pasiek położonych na terenach, gdzie "występują różnorodne i następujące jeden po drugim pożytki pszczele". "W tych pasiekach będzie obficie" – dodał.

Nieco słabsze zbiory odnotowano w pasiekach położonych wokół monokultur rolnych, np. tam, gdzie zasiany jest głównie rzepak. "Ci pszczelarze będą mieli miód rzepakowy i nic więcej" – zauważył.

Na Podkarpaciu pszczoły zebrały już nektar z kwiatów m.in. wierzby iwy, akacji, klonu, czereśni, wiśni, jabłoni, gruszy, śliwy i mniszka lekarskiego.

W 2014 r. podkarpaccy pszczelarze w ciągu całego roku zebrali średnio tylko 9,5 kg miodu z jednego ula; były to najniższe zbiory od kilkunastu lat. Natomiast dwa lata temu jedna rodzina pszczela wyprodukowała średnio 18 kg miodu przez cały rok.

Pszczelarze z Podkarpacia, gdzie większość pasiek zlokalizowano w lasach lub ich pobliżu, wytwarzają przede wszystkim tzw. miód spadziowy; jest on zbierany w lecie. Stąd pochodzi blisko 40 proc. tego rodzaju miodu w Polsce. Należy do produktów eksportowych.

Pszczoły wytwarzają go ze spadzi drzew iglastych. Spadź, zwana też rosą miodową, w postaci kropel występuje latem na igłach i gałęziach świerka, modrzewia i jodły. Składa się głównie z soków roślinnych. Miody spadziowe mają m.in. walory lecznicze.

Na Podkarpaciu prawie 4 tys. pszczelarzy prowadzi 110 tys. rodzin pszczelich. W południowo - wschodniej Polsce na jeden kilometr kwadratowy przypada 6 rodzin pszczelich; przeciętna krajowa wynosi 3,5 rodziny na jeden km kw.

 


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę