Biogas Poland 2025 950
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Pod wrażeniem

5 stycznia 2016
Sprawdzają się czarne scenariusze ekspertów. Za żywność płacimy coraz więcej. Ale nie oznacza to wcale, że zarabiają na tym rolnicy, choć patrząc chociażby na ceny mięsa w sklepach, można mieć zupełnie inne wrażenie. Wrażenie w mieście.

Bo na wsi jest już zupełnie inaczej, o czym najlepiej wiedzą hodowcy tuczników. Ceny pasz rosną, a żywca spadają. Tymczasem w sklepach obniżek nie widać. Mięso jak było tak i jest drogie. Wygląda na to, że to nie koniec podwyżek.

Eksperci Instytutu Ekonomiki wyliczyli, że ten rok zakończymy z 5% wzrostem cen żywności. I spadkiem opłacalności produkcji który wyliczają. Oprócz chowu tuczników także i hodowla drobiu jest teraz nieopłacalna. Całkiem nieźle byłoby ze zbożem, gdyby dopisały plony.

Lepiej niż rok temu co prawda mają mleczarze, ale i tu ceny są zróżnicowane. Najlepiej wypadają producenci owoców i warzyw, bo tegoroczne stawki są wysokie. Problem w tym, że na dobrych cenach korzysta niewielu.

prof. Andrzej Kowalski, IERiGŻ
Tak to już jest, że jak inni tracą to inni zyskują…Myślę o tych, których nie zalały powodzie i nie nawiedziły inne kataklizmy, z jakimi mieliśmy w tym roku do czynienia.

Po kieszeni dostają nie tylko rolnicy ale i konsumenci. W przyszłym roku czeka nas wzrost podatku VAT.


POWIĄZANE

Apel Polskiej Organizacji Biometanu oraz Unii Producentów i Pracodawców Przemysł...

Koniczyna Biogaz wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa organizujemy w cał...

Propozycja Komisji Europejskiej to za mało – umowa UE–Mercosur nadal zagrożeniem...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę