Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Piknik z programem PDŻ - POZNAJ DOBRĄ ŻYWNOŚĆ

25 maja 2009
„Pod tym niebem i na tej ziemi polski chleb smakuje najlepiej” – powiedział minister marek Sawicki otwierając w piątek tradycyjny już piknik z programem Poznaj Dobra Żywność – PDŻ. Zaznaczył również, że polska żywność obroniła się na światowym rynku poprzez swoją wysoką jakość i dobry smak. 20% naszego eksportu stanowią produkty żywnościowe, a 80% z nich wysyłane jest na rynki unijne.
„Żywność to nasz atut, który swoje wysokie wartości uzyskuje nie tylko dzięki dobrym warunkom klimatycznym i przyrodniczym, ale także dzięki ludziom, którzy ją wytwarzając wkładają w ten proces wiele własnego serca” – powiedział minister Marek Sawicki otwierając Piknik.
Minister powitał gościa honorowego – byłego Prezydenta RP Lecha Wałęsę, który od pewnego czasu aktywnie włącza się w działania promocyjne polskiej żywności. Na początku marca Lech Wałęsa wspierał promocję polskiej żywności w Japonii podczas 34. Międzynarodowych Targów Rolno-Spożywczych Foodex 2009, a dziś degustował polskie specjały w ogrodach SGGW.
„Mamy dobrą żywność i powinniśmy się zastanowić, jak na tej żywności dobrze zarobić. Kto promuje mądrze i ma dobre pomysły, to szybko ma z tego większy pożytek. Ja jestem do dyspozycji tam, gdzie będą takie potrzeby, aby takie działania wesprzeć” –zadeklarował były Prezydent.
Piknik po raz pierwszy został zorganizowany poza resortem rolnictwa, na rozległym terenie przed Pałacykiem Rektorskim Szkoły Głównej Gospodarstwa Rolnego w Warszawie. W otwartej dla wszystkich chętnych imprezie promującej żywność najwyższej jakości uczestniczyło 58 wystawców z całego kraju, a wśród nich 35 firm posiadających produkty ze znakiem Poznaj Dobrą Żywność, 15 firm posiadających produkty tradycyjne i regionalne oraz 8 firm prezentujących rękodzieło artystyczne. Zwiedzających będą też kusiły pokazy kulinarne oraz koncerty i pokazy tańców ludowych. Odbyły się również konkursy gastronomiczne z udziałem publiczności i znanych osobistości świata rozrywki, sportu oraz mediów. Na pikniku gościli także restauratorzy i kucharze znani z telewizyjnych programów.
Uczestniczący w imprezie gospodarz terenów, rektor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego prof. dr hab. Alojzy Szymański podkreślił, że organizacja pikniku w ogrodach SGGW to wyraz połączenia nauki o żywności z praktyką, czyli przetwórstwem. Zapewnił, że uczelnia jest otwarta i przyjazna inicjatywom promowania rolnictwa i polskiej wsi.
PDŻ - Poznaj Dobrą Żywność to program prowadzony pod auspicjami Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi od 1 maja 2004 r.
Znak produktów najwyższej jakości „PDŻ”, najpierw, do czasu akcesji funkcjonujący pod nazwą Polska Dobra Żywność, a od 2004 roku jako Poznaj Dobrą Żywność, znany jest nie tylko w Polsce, ale również w Niemczech, Francji czy Anglii, a ostatnio także w Japonii i Korei.
Celem Programu jest wyróżnienie produktów wysokiej i stabilnej jakości zarówno pod względem technologii produkcji, jak i pochodzenia surowca oraz wskazanie ich doskonałych walorów smakowych i zdrowotnych.
Znak PDŻ - Poznaj Dobrą Żywność jest przyznawany wyrobom, które spełniają kryteria, opracowane przez Kolegium Naukowe do spraw jakości produktów żywnościowych. W skład Kolegium wchodzą profesorowie i doktorzy z dziedziny żywienia, hodowli roślin, hodowli zwierząt, którzy zajmują się tymi tematami w ramach badań i prac prowadzonych w Akademiach Rolniczych i w Instytutach badawczych.
Oznaczenie produktu znakiem PDŻ Poznaj Dobrą Żywność jest wyróżnieniem dla producentów oraz informacją dla konsumentów o jakości produktu. Dzięki niemu producenci zwiększają prestiż swoich wyrobów i nadają im większą rangę poprzez wskazanie nadzoru Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi nad jakością. Konsumenci natomiast otrzymują informację, że produkt, który wybrali jest przebadany od pierwszego momentu swojego wytwarzania - poprzez dobór wysokiej i sprawdzonej jakości surowców - oraz produkcję na najwyższym technologicznym poziomie. W konsekwencji produkt finalny kontrolowany jest „od pola do stołu”. Obecność znaku PDŻ Poznaj Dobrą Żywność na etykietach zwiększa zaufanie konsumentów do tych produktów.
Horyzontalnym celem programu PDŻ Poznaj Dobrą Żywność jest realizowanie wspólnotowej polityki w zakresie żywności, polegające na poszerzaniu obszaru produktów wysokiej jakości i różnorodności na Wspólnym Rynku.
Zwiększenie świadomości konsumentów powoduje wzrost zapotrzebowania na tego typu żywność. Dzięki czemu wzrasta popyt na doskonałej jakości surowce, które dostarcza także polskie rolnictwo. W naszym kraju udało się zachować tereny wiejskie w ich naturalnej postaci. A zamiłowanie do tradycyjnych, rodzinnych form gospodarowania pozwoliło zapobiec degradacji środowiska naturalnego.
Stale rosnące zainteresowanie konsumentów Unii Europejskiej, a jest ich ponad 0,5 mld., żywnością najwyższej jakości stwarza duże szanse rozwoju takim gospodarstwom.
Wychodząc naprzeciw tym potrzebom Program PDŻ – Poznaj Dobrą Żywność dostarcza konsumentom rzetelnej wiedzy na temat produktów charakteryzujących się zarówno najwyższymi parametrami jakościowymi, jak również kulinarnymi.
Zgłoszenie producenta do programu jest dobrowolne i nieodpłatne.
Prawo zgłoszenia wniosków o nadanie znaku PDŻ Poznaj Dobrą Żywność mają wyłącznie producenci.
Aby zagwarantować stały, bardzo wysoki poziom jakości oraz wiarygodność pochodzenia surowców Program PDŻ Poznaj Dobra Żywność zakłada maksymalne okresy ważności znaku:
- Znak nadawany produktowi po raz pierwszy na okres do 3 lat,
- Znak nadawany produktowi po raz kolejny na okres do 5 lat.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę