Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Piekarnie walczą malejącym spożyciem pieczywa w Polsce

14 stycznia 2015
Jak wynika z prognoz Instytutu Polskie Pieczywo, spożycie pieczywa w gospodarstwach domowych w Polsce w 2015 r. wyniesie zaledwie 45,3 kg na osobę. To o 2,5 kg na osobę mniej, niż wynika z szacunkowych danych podsumowujących rok 2014 i aż o 25,5 kg na osobę mniej, niż 10 lat temu.
Spadek spożycia pieczywa oznacza zamykanie kolejnych piekarni. W Polsce działa już tylko około 9 tys. piekarni, choć jeszcze 10 lat temu było ich około 12 tys. W samym ubiegłym roku w naszym kraju upadło prawie 300 piekarni. Zdaniem Stanisława Butki, prezesa Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP, w 2015 r. bankructw może być jeszcze więcej. Jak zauważa Butka, Polacy jedzą coraz mniej pieczywa w domach. Wiąże się to z zastępowaniem kanapek płatkami zbożowymi lub słodkimi przekąskami.

Wojciech Zdrojowy, prezes spółdzielni piekarskiej Fawor z Poznania, mówi "Rzeczpospolitej", że na kondycję piekarni rzemieślniczych rzutuje ekspansja sieci handlowych w kierunku wypieku własnego pieczywa z mrożonych produktów. Lecz nawet piekarnie, które dostarczają pieczywo do sklepów, notują coraz gorsze wyniki finansowe. Ratunkiem dla piekarni rzemieślniczych może być stawianie na produkty wysokiej jakości oraz otwieranie własnych sklepów, niekoniecznie oferujących samo pieczywo, lecz przypominających kawiarnie czy bistro


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę