Już wkrótce System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP zostanie niedługo rozszerzony o produkty piekarnicze.
- Prawie rok czasu trwały wspólne prace ze Stowarzyszeniem Rzemieślników Piekarstwa RP nad opracowaniem zeszytu branżowego dotyczącego pieczywa. Dokument, który właśnie otrzymał ostateczny kształt i został zaakceptowany przez branżę, zawiera szczegółowe normy dotyczące wytwarzania produktów zbożowych. Po rozmowach z licznymi przedstawicielami branży doszliśmy do wniosku, że produkty piekarskie warto objąć gwarancją jakości QAFP” – mówi Wiesław Różański, prezes UPEMI.
Celem tych działań jest zahamowanie spadkowej tendencji spożycia chleba w gospodarstwach domowych w Polsce. Jak bowiem wskazują badania, Polacy niechętnie kupują pieczywo ze względu na jego wysoką cenę, niewspółmierną do stale pogarszającej się jakości. Znak QAFP na wyrobach piekarniczych ma być gwarancją dla konsumenta, że produkt został wytworzony przy zachowaniu restrykcyjnych norm, a jego smak i jakość zawsze będzie powtarzalna.
Szczegółowe normy jakościowe mają także stanowić szansę dla piekarni i cukierni, które w chwili obecnej dotknęła fala masowej likwidacji. Uzyskanie certyfikatu QAFP przez piekarnie pozwoli utrzymać się na rynku i zdobyć zaufanie konsumentów pieczywa.
Multiproduktowy System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP powstał w 2008 r. z inicjatywy Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego. Obecnie dotyczy kulinarnego mięsa wieprzowego, drobiowego i wędlin. UPEMI oczekuje właśnie na zatwierdzenie przez Ministerstwo Rolnictwa zeszytu branżowego dotyczącego pieczywa. W listopadzie powstały także dwa koła branżowe przy Unii: Koło Garmażeria i Koło Zielarskie.
- System QAFP od początku kierował się filozofią, aby objąć swoim zakresem wiele produktów spożywczych, nie tylko mięso i jego przetwory. Jak tylko otrzymamy zatwierdzenie zeszytu branżowego dotyczącego pieczywa natychmiast ruszymy z procesem certyfikacji tych produktów ” – dodaje Różański.