biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Pieczywo nam już nie smakuje

5 stycznia 2016
W 2011 r. statystyczny Polak zjadł 53,8 kg pieczywa - wyliczył "Dziennik Gazeta Prawna" na podstawie danych GUS. To 4 proc. mniej niż rok wcześniej i o ponad 43 kg mniej niż w 1993 r.

Ekspertów nie dziwi nasz słabnący apetyt na chleb i bułki. Przegrywają konkurencję m.in. z makaronami, płatkami śniadaniowymi czy przekąskami, które są mocno reklamowane, co sprzyja ich rosnącej konsumpcji - wskazują.

Według specjalistów pieczywo straciło też na znaczeniu przez... dietetyków. Ludzie uwierzyli bowiem, że tuczy. A jak mówi prof. Mieczysław Jankiewicz z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, tak wcale nie jest, trzeba tylko spożywać je z umiarem.

Jak podkreśla "DGP", są też powody czysto ekonomiczne - dane GUS potwierdzają, że chleb nie jest już tak tani jak dawniej.

Z kolei zdaniem szefa Instytutu Polskie Pieczywo Grzegorza Nowakowskiego piekarnie są zmuszone do cenowego konkurowania ze sobą, co odbija się na jakości pieczywa. A na kiepski chleb zapotrzebowanie jest coraz mniejsze.

Nowakowski szacuje, że w najbliższych latach konsumpcja pieczywa spadnie do poziomu 45 kg na osobę rocznie. A to oznacza bankructwo dla części piekarni - ocenia.



POWIĄZANE

Plan Bezpieczeństwa Gospodarstw Rolnych USA (Plan Bezpieczeństwa Gospodarstw Rol...

8 lipca 2025 r. odbyło się bardzo ważne wydarzenie przed budynkiem USDA w Waszyn...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę