aaa wielkanoc ppr
aa_wielkanoc

PE za częściowym zniesieniem stosowania białek zwierzęcych w paszach

5 stycznia 2016
Izba Zbożowo-Paszowa informuje, że 6 lipca br. na plenarnym posiedzeniu Parlamentu Europejskiego w Strasburgu PE przegłosował propozycję stopniowego zawieszenia zakazu użycia białek zwierzęcych (PAP) w paszach dla zwierząt poza przeżuwaczami (trzoda chlewna, drób i ryby).
Stanowisko PE po części odzwierciedla opinie niemieckiej członkini PE Dagmar Roth Berendt, która jest autorką wstępnego raportu dotyczącego częściowego zniesienia niniejszego zakazu, jakkolwiek zaleca w kwestii reintrodukcji mączek daleko idącą ostrożność m. in. wyłączając skarmianie w ramach jednego gatunku. Dodatkowo zakłada, że dopuszczenie PAP może nastąpić jedynie jeśli będą zastosowane niezawodne testy dotyczące zawartości mączki konkretnego gatunku zwierząt. PE poparł też podniesienie obowiązkowego wieku dla testowanego mięsa wołowego (pod kontem BSE) pochodzącego od zwierząt powyżej 72 miesięcy życia. W trakcie dyskusji wielu członków PE wyrażało jednak wątpliwości i obawy w tym do możliwości pomyłek na farmach (pomieszanie mączek pochodzących od różnych gatunków) czy zanieczyszczeniach w produkcji różnych rodzajów mączek. Komisarz ds. Zdrowia Dalli poinformował, że pracuje z państwami członkowskimi nad interpretacją mięsa oddzielonego mechanicznie (MSM). W kwestii kontroli żywności i pasz Komisarz Dalli stwierdził, że Komisja wkrótce zaproponuje zestaw działań dla zapewnienia sposobu, aby informacja o kontrolach była zbierana, analizowana oraz efektywnie prezentowana na poziomie Unii.


POWIĄZANE

Z najnowszego rynkowego raportu wynika, że w tym roku 24% Polaków w ogóle nie uw...

Kierowcy zaczynają w końcu odczuwać skutki przeceny, z jaką na początku kwietnia...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę