OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Panforte di Siena w rejestrze chronionych produktów

3 grudnia 2015
FAMMu/FAPA podała, że w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano rozporządzenie wykonawcze K(UE) nr 466/2013 wpisujące do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych włoskie ciasto Panforte di Siena.
Ciasto jest tradycyjnie wytwarzane w rejonie Sieny. Piecze się je z mąki pszennej z dodatkiem cukru (18-23%), bakalii (migdały) i kandyzowanych owoców oraz miodu. Występuje w wersji z kakao i bez niego. Zwykle dodawane są także orzechy laskowe. Podaje się najczęściej pokrojone w cienkie plasterki. Ciasto jest w sprzedaży od początku XIX wieku.



POWIĄZANE

Optymistycznych perspektyw dla polskiego handlu wciąż nie widać, wynika z Barome...

Ponad połowa (53%) opiekunów zwierząt w Polsce przyznaje, że w sytuacjach streso...

Poczta Polska uruchomiła niezwykłą pasiekę - z ulami wykonanymi z materiałów poc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę