A_BIO_AGRO_950

Panforte di Siena w rejestrze chronionych produktów

3 grudnia 2015
FAMMu/FAPA podała, że w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano rozporządzenie wykonawcze K(UE) nr 466/2013 wpisujące do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych włoskie ciasto Panforte di Siena.
Ciasto jest tradycyjnie wytwarzane w rejonie Sieny. Piecze się je z mąki pszennej z dodatkiem cukru (18-23%), bakalii (migdały) i kandyzowanych owoców oraz miodu. Występuje w wersji z kakao i bez niego. Zwykle dodawane są także orzechy laskowe. Podaje się najczęściej pokrojone w cienkie plasterki. Ciasto jest w sprzedaży od początku XIX wieku.



POWIĄZANE

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę