biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Oscypek produktem luksusowym?

21 marca 2007
Smakosze oscypków będą rozczarowani. Oscypek podrożeje i to nawet dwukrotnie. Stanie się tak, gdy Unia uzna go za produkt regionalny. Amatorzy tego sera mogą już zaciskać pasa.
Starosta tatrzański Andrzej Gąsienica Makowski ocenia, że po uznaniu oscypka za produkt regionalny będzie on kosztował nawet 10 euro, czyli prawie 40 zł za sztukę.

Zdaniem górali cena wzrośnie także dlatego, że dotychczas nie wszystkie oscypki sprzedawane na Podhalu były oryginalne, czyli produkowane z owczego mleka. Podróbki z krowiego mleka były tańsze. Gdy kontrolę nad jakością oscypków przejmie Unia Europejska tylko prawdziwe oscypki, czyli z owczego mleka, będą oznakowane unijnym certyfikatem. Wprawdzie za taki ser trzeba będzie zapłacić więcej, ale klient będzie pewny, że nie kupuje podróbki. Górale liczą, że unijny certyfikat otrzymają już w te wakacje.



POWIĄZANE

Wśród najpopularniejszych gatunków lipca Kantar Polska wymienia pomidory, ziemni...

Wśród gatunków lipca jabłka, truskawki, czereśnie, maliny i borówki. Każdy z wyn...

Czy państwowa ziemia i infrastruktura do produkcji rolnej trafią w dobre ręce? P...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę