A_BIO_AGRO_950

Oleje i tłuszcze na świecie drożeją

18 sierpnia 2012
Bank Gospodarki Żywnościowej poinformował, że opracowany przez FAO indeks światowych cen olejów i tłuszczów w lipcu br. osiągnął poziom 226 punktów. Oznacza to 2-procentowy wzrost w porównaniu z czerwcem (o 5 punktów). Mimo że wartość indeksu pozostaje stosunkowo wysoka, jest niższa od historycznych rekordów odnotowanych w 2008 i 2011 roku.
Jednym z głównym powodów lipcowego wzrostu indeksu były perspektywy bardzo napiętego bilansu soi. Ceny tego surowca w minionym miesiącu biły historyczne rekordy. Silniejszemu wzrostowi światowych cen olejów i tłuszczów przeciwdziałały duża dostępność oleju palmowego, słonecznikowego i rzepakowego.



POWIĄZANE

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę