Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Oleje i tłuszcze drożeją

5 stycznia 2016
Analitycy Banku Gospodarki Żywnościowej oceniają, że marzec upłynął po znakiem stosunkowo stabilnych światowych cen żywności. Opracowany przez FAO indeks przyjął wartość 216 punktów wobec 215 punktów w lutym br. O ile jednak wskaźniki cen dla zbóż, cukru i mięsa pozostały właściwie niezmienione w porównaniu z lutym, o tyle już w przypadku przetworów mleczarskich odnotowano spadek, natomiast w przypadku olejów i tłuszczów wzrost cen.
Światowe ceny olejów i tłuszczów rosły trzeci miesiąc z rzędu, osiągając w marcu wartość 245 punktów. Oznacza to 2,5-procentowy wzrost w stosunku do lutego (o 6 punktów). Wzrost cen był reakcją na coraz bardziej napięty bilans olejów - niewielki wzrost produkcji oleju palmowego w skali globalnej i ograniczoną podaż eksportową oleju sojowego - oraz perspektywy mniejszej produkcji rzepaku w UE.
Mimo że ceny olejów i tłuszczów pozostają historycznie wysokie, są niższe w porównaniu z analogicznym okresem w ub.r. W marcu 2011 roku indeks FAO dla tej kategorii osiągnął wartość 262 punktów.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę