Analitycy Banku Gospodarki Żywnościowej oceniają, że marzec upłynął po znakiem stosunkowo stabilnych światowych cen żywności. Opracowany przez FAO indeks przyjął wartość 216 punktów wobec 215 punktów w lutym br. O ile jednak wskaźniki cen dla zbóż, cukru i mięsa pozostały właściwie niezmienione w porównaniu z lutym, o tyle już w przypadku przetworów mleczarskich odnotowano spadek, natomiast w przypadku olejów i tłuszczów wzrost cen.
Światowe ceny olejów i tłuszczów rosły trzeci miesiąc z rzędu, osiągając w marcu wartość 245 punktów. Oznacza to 2,5-procentowy wzrost w stosunku do lutego (o 6 punktów). Wzrost cen był reakcją na coraz bardziej napięty bilans olejów - niewielki wzrost produkcji oleju palmowego w skali globalnej i ograniczoną podaż eksportową oleju sojowego - oraz perspektywy mniejszej produkcji rzepaku w UE.
Mimo że ceny olejów i tłuszczów pozostają historycznie wysokie, są niższe w porównaniu z analogicznym okresem w ub.r. W marcu 2011 roku indeks FAO dla tej kategorii osiągnął wartość 262 punktów.