"Od ziarenka do bochenka"- Akademia dla piekarzy na nazwa projektu realizowanego przez Zachodniopomorską Izbę Rolniczą wspólnie Cechem Rzemiosł Spożywczych z siedzibą w Szczecinie oraz Katedrą Agronomii Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego Projekt jest skierowany przede wszystkim do osób pracujących, które na co dzień wykonują rzemiosło piekarskie.
W trakcie bezpłatnych zajęć kursanci zapoznają się z takimi zagadnieniami jak między innymi wpływ właściwości odmiany, warunków siedliskowych i agrotechnicznych na jakość ziarna zbóż chlebowych, metody laboratoryjnej oceny jakości surowców i produktów zbożowych oraz organizacja mini laboratoriów w małych i średnich piekarniach , innowacje piekarskie w zakresie organizacji produkcji i technologii wypieków oraz ekspedycji i sprzedaży pieczywa i GMO- metody wykrywania oraz przepisy prawne. W trakcie szkolenia zostaną omówione również zasady przechowywania ziarna i mąki jakość mikrobiologiczna i higieniczna zbóż oraz przetworów zbożowych, opakowalnictwo i systemy oceny jakości żywności.
Jak informują organizatorzy zajęcia zostały podzielone na część teoretyczną, oraz praktyczną- która odbywać się będzie w Laboratorium Technologii Zbóż Katedry Agronomii Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego, działającym w systemie PN-EN lS0lIEC 17025:2005 + AC:2007 Zintegrowany System Zarządzania Laboratoriami Badawczymi. Wykłady prowadzić będą uznani wykładowcy akademiccy a także praktycy zawodu, informacje będą zatem w pełni dostosowane do realnych potrzeb uczestników.
Państwa członkowskie UE zdecydowaną większością głosów zatwierdziły dzisiaj cła ...
Komentarze
zośka
13 lat temu
Rozpatruję bardzo poważnie zakup maszyny do pieczenia chleba ....bo w mojej okolicy nie ma piekarza .....są zakłady chemiczne których produktem finalnym jest "pieczywo" bo..... z pieca wyszło.
Piekarz ma otrzymać mąkę o właściwych parametrach, jeżeli chce być rolnikiem niech sie zapisze do szkoły. Izby rolnicze na szczeblu centralnym i wojewódzkim weszły w projekty, bo jest tam zwyczajnie duża kasa. Efekty widać, kiedy naprawdę jest coś poważngo do załatwienia. Poziom szkoleń różny, autorytet instytucji tonie w błocie.
Potrzebujemy (wszyscy) normalnego, smacznego, zdrowego chleba. Piekarze sami sobie z tym jakoś radzą. Kolejne drogie "projekty" w tej materii nie są nam zupełnie potrzebne.