europejskie forum rolników 2025

Od ziarenka do bochenka - Akademia dla piekarzy

17 lutego 2012
"Od ziarenka do bochenka"- Akademia dla piekarzy na nazwa projektu realizowanego przez Zachodniopomorską  Izbę Rolniczą wspólnie Cechem Rzemiosł Spożywczych z siedzibą w Szczecinie oraz Katedrą Agronomii Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego
Projekt jest skierowany przede wszystkim do osób pracujących, które na co dzień wykonują rzemiosło piekarskie.
W trakcie bezpłatnych zajęć kursanci zapoznają się z takimi zagadnieniami jak między innymi  wpływ właściwości odmiany, warunków siedliskowych i agrotechnicznych na jakość ziarna zbóż chlebowych,  metody laboratoryjnej oceny jakości surowców i produktów zbożowych  oraz organizacja mini laboratoriów w małych i średnich piekarniach ,  innowacje piekarskie w zakresie organizacji produkcji i technologii wypieków oraz ekspedycji i sprzedaży pieczywa  i GMO- metody wykrywania oraz  przepisy prawne. W trakcie szkolenia zostaną omówione również zasady przechowywania ziarna i mąki  jakość mikrobiologiczna i higieniczna zbóż oraz przetworów zbożowych,  opakowalnictwo i systemy oceny jakości żywności.
 Jak informują organizatorzy zajęcia zostały podzielone  na część teoretyczną, oraz praktyczną- która odbywać się będzie w Laboratorium Technologii Zbóż Katedry Agronomii Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego, działającym w systemie PN-EN lS0lIEC 17025:2005 + AC:2007 Zintegrowany System Zarządzania Laboratoriami Badawczymi. Wykłady prowadzić będą uznani wykładowcy akademiccy a także praktycy zawodu, informacje będą zatem w pełni dostosowane do realnych potrzeb uczestników.

 

POWIĄZANE

W związku z wykryciem ognisk pryszczycy na terenie Słowacji i Węgier oraz ryzyki...

Decyzja prezydenta Stanów Zjednoczonych Donalda Trumpa wprowadzająca szeroko zak...

Państwa członkowskie UE zdecydowaną większością głosów zatwierdziły dzisiaj cła ...


Komentarze

  • zośka
    13  lat temu
    Rozpatruję bardzo poważnie zakup maszyny do pieczenia chleba ....bo w mojej okolicy nie ma piekarza .....są zakłady chemiczne których produktem finalnym jest "pieczywo" bo..... z pieca wyszło.
      Zgłoś nadużycie
  • prezydent2015
    13  lat temu
    Piekarz ma otrzymać mąkę o właściwych parametrach, jeżeli chce być rolnikiem niech sie zapisze do szkoły. Izby rolnicze na szczeblu centralnym i wojewódzkim weszły w projekty, bo jest tam zwyczajnie duża kasa. Efekty widać, kiedy naprawdę jest coś poważngo do załatwienia. Poziom szkoleń różny, autorytet instytucji tonie w błocie.
      Zgłoś nadużycie
  • bacaa56
    13  lat temu
    Potrzebujemy (wszyscy) normalnego, smacznego, zdrowego chleba. Piekarze sami sobie z tym jakoś radzą. Kolejne drogie "projekty" w tej materii nie są nam zupełnie potrzebne.
      Zgłoś nadużycie
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę