Nowy system powiadamiania o zafałszowanej żywności w UE
27 lutego 2015
,,Puls Biznesu'' podał, że Unia Europejska testuje nowy system powiadamiania o zafałszowaniu żywności. W Polsce natomiast ciągle nie ma jednej inspekcji kontrolującej każdy aspekt produkcji żywności
Zdaniem Andrzeja Gantnera, dyrekotra Generalnego Polskiej Federacji Producentów Żywności, najlepszym rozwiązaniem byłoby utwożenie jednej inspecji, która byłaby odpowiedzialna za każdy etap produkcji żywności. Gantner podkreśla, że w Polsce działa kilka inspekcji podzielonych w zależności od rodzaju produkcji.
Skomplikowany system posiada wiele luk, a skuteczne kontrolowanie żywności jest utrudnione. Jednocześnie, w przekonaniu Gantnera, prowadzone badania potwierdzają, że jakość oraz bezpieczeństwo rodzimej żywności, jak również sprawowany nadzór spełnia kryteria unijne.
,,Puls Biznesu'' wraca do afer związanych z fałszowaniem żywności. Jadna z nich dotyczyła koniny, która była sprzedawana jako wołowina. Właśnie po tych wydarzeniach podjęto decyzję, że powstanie sytem szybkiego powiadamiania o zafałszowanej żywności, który jest testowany w krajach unijnych.