Nowy niemiecki ser chronionego oznaczenia geograficznego
24 maja 2010
Dnia 12 maja 2010 r. ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 414/2010 rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia (ChOP) i chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) nazwę niemieckiego sera Nieheimer Käse, któremu przyznano status ChOG - informuje FAMMU/FAPA.
Jest to ser produkowany z twarogu uzyskiwanego z kwaśnego chudego mleka o wysokiejzawartości białka oraz soli stołowej. Smak jest czysty, ostry, pikantny oraz odpowiedni dla użytej przyprawy, tj. kminku. regionem produkcji są okolicy gminy Nieheim w Westfalii.
Dzięki połączeniu wysokiej temperatury oraz działania bakterii kwasu mlekowego pierwsze sery z kwaśnego mleka mogły być wyrabiane na obszarze dzisiejszych Niemiec jeszcze przed naszą erą.
Ser z kwaśnego mleka należy do niewielu pradawnych produktów serowarskich wytwarzanych w tym kraju. W okolicy Nieheim już na początku XIX w. ser Nieheimer uzyskał status lokalnego specjału, a proces jego produkcji i dojrzewania różni się od innych gatunków sera z kwaśnego mleka. Dawniej wytwarzało go kilkadziesiąt zakładów, obecnie pozostał tylko jeden.
Ożywienie jego popularności nastąpiło wskutek aktywności turystycznej. Tradycja produkcji serów w Nieheim jest wciąż żywa, co znajduje wyraz również na targach serowych organizowanych w tym mieście regularnie od lat 20. i 30. ubiegłego wieku.