Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Nowy niemiecki ser chronionego oznaczenia geograficznego

24 maja 2010
Dnia 12 maja 2010 r. ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 414/2010 rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia (ChOP) i chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) nazwę niemieckiego sera Nieheimer Käse, któremu przyznano status ChOG - informuje FAMMU/FAPA.
Jest to ser produkowany z twarogu uzyskiwanego z kwaśnego chudego mleka o wysokiejzawartości białka oraz soli stołowej. Smak jest czysty, ostry, pikantny oraz odpowiedni dla użytej przyprawy, tj. kminku. regionem produkcji są okolicy gminy Nieheim w Westfalii.
Dzięki połączeniu wysokiej temperatury oraz działania bakterii kwasu mlekowego pierwsze sery z kwaśnego mleka mogły być wyrabiane na obszarze dzisiejszych Niemiec jeszcze przed naszą erą.
Ser z kwaśnego mleka należy do niewielu pradawnych produktów serowarskich wytwarzanych w tym kraju. W okolicy Nieheim już na początku XIX w. ser Nieheimer uzyskał status lokalnego specjału, a proces jego produkcji i dojrzewania różni się od innych gatunków sera z kwaśnego mleka. Dawniej wytwarzało go kilkadziesiąt zakładów, obecnie pozostał tylko jeden.
Ożywienie jego popularności nastąpiło wskutek aktywności turystycznej. Tradycja produkcji serów w Nieheim jest wciąż żywa, co znajduje wyraz również na targach serowych organizowanych w tym mieście regularnie od lat 20. i 30. ubiegłego wieku.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę