MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Nowe sery w unijnych rejestrach

3 grudnia 2015
FAMMU/FAPA podała, że w dniu 19 listopada 2013 r. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 1160/2013 z dnia 7 listopada br. wpisujące do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP) nazwę „Rigotte de Condrieu".
Jest to mały, miękki nie prasowany ser pleśniowy produkowany z surowego, pełnego, nieznormalizowanego mleka koziego, uzyskiwany ze skrzepu otrzymanego w wyniku koagulacji kwasowej. Po minimalnym okresie dojrzewania (8 dni od dnia wyjęcia z formy) ma on kształt krążka o średnicy 4,2 cm - 5 cm i wysokości 1,9cm - 2,4 cm. Jego masa podczas przedłużonego dojrzewania nie może być mniejsza niż 30 g. Flora bakteryjna na powierzchni sera może być barwy kości słoniowej, białej lub niebieskiej. Masa serowa jest jędrna i gładka i ma barwę od białej do kości słoniowej. Zawiera co najmniej 40% tłuszczu po całkowitym osuszeniu, a zawartość masy suchej nie może być mniejsza niż 40 proc.
„Rigotte de Condrieu" charakteryzuje się aromatem typu orzecha laskowego, podszytu i serwatki, a jego smak jest średnio słony. Ten francuski ser produkuje się we Francji w masywie Pilat znajdującym się na południowy zachód od miasta Lyon. Masyw ten występuje na obszarze dwóch departamentów, Rhône i Loire i należy do regionu Rodan-Alpy.
Tego samego dnia w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 1163/2013 wpisujące do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP) nazwę „Mohant". Jest to słoweński ser o bladożółtej, beżowej lub jasnokremowej barwie i charakterystycznym pikantnym, ostrym, cierpkim i bardzo wyraźnym aromacie i smaku. Powierzchnia sera jest gładka, równa, sucha i plastyczna. Miąższ jest jednorodny, gładki, częściowo sprężysty, może być trudny lub łatwy do rozsmarowania, wyrobiony, bywa nieznacznie grudkowaty. Ze względu na tradycyjną metodę odtłuszczania mleka dojrzały „Mohant" zawiera co najmniej 35 % tłuszczu w suchej masie, 17 % białka i od 0,5 % do 2,5 % soli. Obszar geograficzny, z którego pozyskuje się mleko oraz na którym produkuje się ser „Mohant", położony jest w sercu Alp Julijskich.



POWIĄZANE

W ostatnich latach przemysł rozrywkowy w Polsce przechodzi dynamiczne zmiany. Dz...

W dzisiejszym świecie, w którym technologia jest nieodłącznym elementem życia co...

W dzisiejszym świecie zmiany w gospodarce zachodzą w zastraszającym tempie. Prze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę