Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Nowe sery w unijnych rejestrach

3 grudnia 2015
FAMMU/FAPA podała, że w dniu 19 listopada 2013 r. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 1160/2013 z dnia 7 listopada br. wpisujące do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP) nazwę „Rigotte de Condrieu".
Jest to mały, miękki nie prasowany ser pleśniowy produkowany z surowego, pełnego, nieznormalizowanego mleka koziego, uzyskiwany ze skrzepu otrzymanego w wyniku koagulacji kwasowej. Po minimalnym okresie dojrzewania (8 dni od dnia wyjęcia z formy) ma on kształt krążka o średnicy 4,2 cm - 5 cm i wysokości 1,9cm - 2,4 cm. Jego masa podczas przedłużonego dojrzewania nie może być mniejsza niż 30 g. Flora bakteryjna na powierzchni sera może być barwy kości słoniowej, białej lub niebieskiej. Masa serowa jest jędrna i gładka i ma barwę od białej do kości słoniowej. Zawiera co najmniej 40% tłuszczu po całkowitym osuszeniu, a zawartość masy suchej nie może być mniejsza niż 40 proc.
„Rigotte de Condrieu" charakteryzuje się aromatem typu orzecha laskowego, podszytu i serwatki, a jego smak jest średnio słony. Ten francuski ser produkuje się we Francji w masywie Pilat znajdującym się na południowy zachód od miasta Lyon. Masyw ten występuje na obszarze dwóch departamentów, Rhône i Loire i należy do regionu Rodan-Alpy.
Tego samego dnia w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 1163/2013 wpisujące do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP) nazwę „Mohant". Jest to słoweński ser o bladożółtej, beżowej lub jasnokremowej barwie i charakterystycznym pikantnym, ostrym, cierpkim i bardzo wyraźnym aromacie i smaku. Powierzchnia sera jest gładka, równa, sucha i plastyczna. Miąższ jest jednorodny, gładki, częściowo sprężysty, może być trudny lub łatwy do rozsmarowania, wyrobiony, bywa nieznacznie grudkowaty. Ze względu na tradycyjną metodę odtłuszczania mleka dojrzały „Mohant" zawiera co najmniej 35 % tłuszczu w suchej masie, 17 % białka i od 0,5 % do 2,5 % soli. Obszar geograficzny, z którego pozyskuje się mleko oraz na którym produkuje się ser „Mohant", położony jest w sercu Alp Julijskich.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę