Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Nowe oznakowanie mięsa mielonego

5 stycznia 2016
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych  , że etykieta mięsa mielonego zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego ( cześć B załącznika VI)  od dnia 1 stycznia br. powinna zawierać następujące wyrażenia: „zawartość procentowa tłuszczu poniżej …” oraz „stosunek kolagenu do białka mięsa poniżej …”.
Dodatkowo jak podkreśla IJHARS w załączniku podano cztery kategorie mięsa mielonego ustalone na podstawie zawartości tłuszczu oraz stosunku kolagenu do białka mięsa, tj,: chude mięso mielone,  mielona czysta wołowina,  mięso mielone zawierające wieprzowinę, mięso mielone innego gatunku.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę