Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Nowe odkrycia naukowców z Harvardu namieszają na rynku spożywczym?

8 października 2011
Wiele firm z branż spożywczej, gastronomicznej i handlowej musi przełknąć gorzką pigułkę i rozważyć zmiany w strategii biznesowej. Naukowcy z Harvard School of Public Health opublikowali nowe zalecenia żywieniowe pod nazwą Healthy Eating Plate (talerz zdrowego odżywiania), w których krytycznie odnoszą się do konsumpcji wielu popularnych produktów spożywczych - podał "Puls Biznesu".

Naukowcy ogłosili, że rafinowane produkty zbożowe, takie jak biały chleb czy biały ryż, działają na organizm jak cukier. Mocne słowa padają też w przypadku pokarmów białkowych. „Wybieraj ryby, drób, fasolę i orzechy. Ogranicz spożycie czerwonego mięsa. Unikaj boczku, wędlin w plasterkach i innych przetworów mięsnych" - widnieje na rysunku nowego talerza zdrowego odżywiania.
Harvardczycy są również krytyczni wobec mleka i nabiału, ponieważ  są istotne dowody na to, że nadmierne spożycie może być szkodliwe (zwiększone ryzyko raka prostaty i jajników). Zalecają także ograniczenie spożycia soków, nawet 100-procentowych soków owocowych, ponieważ - ich zdaniem - zawierają tak samo dużo cukru i kalorii jak słodzone napoje gazowane.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę