Nowe odkrycia naukowców z Harvardu namieszają na rynku spożywczym?
8 października 2011
Wiele firm z branż spożywczej, gastronomicznej i handlowej musi przełknąć gorzką pigułkę i rozważyć zmiany w strategii biznesowej. Naukowcy z Harvard School of Public Health opublikowali nowe zalecenia żywieniowe pod nazwą Healthy Eating Plate (talerz zdrowego odżywiania), w których krytycznie odnoszą się do konsumpcji wielu popularnych produktów spożywczych - podał "Puls Biznesu".
Naukowcy ogłosili, że rafinowane produkty zbożowe, takie jak biały chleb czy biały ryż, działają na organizm jak cukier. Mocne słowa padają też w przypadku pokarmów białkowych. „Wybieraj ryby, drób, fasolę i orzechy. Ogranicz spożycie czerwonego mięsa. Unikaj boczku, wędlin w plasterkach i innych przetworów mięsnych" - widnieje na rysunku nowego talerza zdrowego odżywiania.
Harvardczycy są również krytyczni wobec mleka i nabiału, ponieważ są istotne dowody na to, że nadmierne spożycie może być szkodliwe (zwiększone ryzyko raka prostaty i jajników). Zalecają także ograniczenie spożycia soków, nawet 100-procentowych soków owocowych, ponieważ - ich zdaniem - zawierają tak samo dużo cukru i kalorii jak słodzone napoje gazowane.