A_BIO_AGRO_950

Nowe odkrycia naukowców z Harvardu namieszają na rynku spożywczym?

8 października 2011
Wiele firm z branż spożywczej, gastronomicznej i handlowej musi przełknąć gorzką pigułkę i rozważyć zmiany w strategii biznesowej. Naukowcy z Harvard School of Public Health opublikowali nowe zalecenia żywieniowe pod nazwą Healthy Eating Plate (talerz zdrowego odżywiania), w których krytycznie odnoszą się do konsumpcji wielu popularnych produktów spożywczych - podał "Puls Biznesu".

Naukowcy ogłosili, że rafinowane produkty zbożowe, takie jak biały chleb czy biały ryż, działają na organizm jak cukier. Mocne słowa padają też w przypadku pokarmów białkowych. „Wybieraj ryby, drób, fasolę i orzechy. Ogranicz spożycie czerwonego mięsa. Unikaj boczku, wędlin w plasterkach i innych przetworów mięsnych" - widnieje na rysunku nowego talerza zdrowego odżywiania.
Harvardczycy są również krytyczni wobec mleka i nabiału, ponieważ  są istotne dowody na to, że nadmierne spożycie może być szkodliwe (zwiększone ryzyko raka prostaty i jajników). Zalecają także ograniczenie spożycia soków, nawet 100-procentowych soków owocowych, ponieważ - ich zdaniem - zawierają tak samo dużo cukru i kalorii jak słodzone napoje gazowane.



POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę