Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Nowe metody klasyfikacji tusz wieprzowych zatwierdzone przez UE

23 sierpnia 2011
FAMMU/FAPA informuje, że 17 sierpnia 2011 r. w Dzienniku Urzędowym UE ukazały się 2 decyzje wykonawcze Komisji zatwierdzające nowe metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce i na Węgrzech. Od czasu przyjęcia w Polsce dotychczasowych metod w 2005 r. znacząco zwiększyła się wartość ubojowa tuczników.
Konieczne stało się zatem zaktualizowanie wzorów stosowanych do obliczania zawartości chudego mięsa w tuszy w ramach poszczególnych metod oraz uzyskanie dostępu do nowych, tańszych metod klasyfikacji i wprowadzenie ich do użytku w celu zwiększenia konkurencyjności. Komisja przeanalizowała wniosek Polski i wyraziła zgodę na aktualizację wzorów stosowanych w metodach klasyfikacji tusz przy pomocy następujących przyrządów: Capterur Gras/Maigre - Sydel (CGM), Ultra FOM 300, Autofom i IM-03.

Komisja zatwierdziła również cztery nowe metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce: za pomocą przyrządów Autofom III, CSB Image Megater (CSB) i Fat-O-Meater (FOM II) oraz metodę ręczną (ZP).

Stosowanie metody ręcznej zatwierdzono  jedynie w odniesieniu do ubojni posiadających linię produkcyjną o zdolności przerobowej maksymalnie 40 sztuk świń na godzinę.

Jak podaje FAMMU/FAPA, nową decyzję zatwierdzającą metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce stosuje się od 12 grudnia 2011 r.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę