FAMMU/FAPA podaje, ze po słabym początku roku dla handlu jagnięciną w czerwcu br. Nowozelandczycy wyeksportowali 23,6 tys. ton tego gatunku mięsa, tj. o 6 proc. więcej niż w czerwcu 2010 roku.
Od początku br. eksport jagnięciny z Nowej Zelandii wyniósł łącznie około 165 tys. ton, czyli był o 15 proc. mniejszy niż przed rokiem. W czerwcu br. dostawy nowozelandzkiej jagnięciny do krajów UE zwiększyły się o 2 proc. do 10,6 tys. ton.
Więcej tego gatunku mięsa trafiło na kontynent, natomiast eksport do Wielkiej Brytanii obniżył się o 2 proc. do 3,6 tys. ton. Eksport jagnięciny z Nowej Zelandii do Chin wzrósł o 36 proc. do 4,9 tys. ton, natomiast dostawy do krajów Bliskiego Wschodu zwiększyły się o 7 proc. do 2,2 tys. ton.
W czerwcu br. eksport do Stanów Zjednoczonych spadł o 8 proc. do 1,5 tys. ton.