FAMMU/FAPA podała, że w styczniu br. Nowozelandczycy wyeksportowali łącznie 31,1 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 23 proc. więcej niż przed rokiem. Był to zarazem największy eksport dla tego miesiąca odnotowany od stycznia 2008 r. W omawianym okresie nowozelandzka wołowina trafiała głównie do Stanów Zjednoczonych (wzrost o 57 proc. do 16,4 tys. ton), a ponadto do Japonii (wzrost o 24 proc. do 2,5 tys. ton) oraz Korei Południowej (wzrost o 13 proc. do 2,4 tys. ton).
W ostatnich miesiącach zwiększył się także eksport tego gatunku mięsa do Chin. W styczniu br. dostawy nowozelandzkiej wołowiny do Państwa Środka wzrosły aż o 690 proc. do 2,3 tys. ton. W ostatnich trzech miesiącach (od listopada 2012 r. do stycznia 2013 r.) eksport wołowiny z Nowej Zelandii do Chin był dużo większy niż w 12 poprzednich miesiącach. Do Chin trafiało głównie mrożone mięso bez kości oraz wołowina do przetwórstwa.