FAMMU/FAPA podała, że w czerwcu Nowozelandczycy wyeksportowali nieco ponad 28 tys. ton mięsa jagnięcego, tj. o 14 proc. więcej niż przed rokiem.
W sezonie 2012/2013 eksport tego gatunku mięsa z Nowej Zelandii zwiększył się o 23 proc. lub 59,3 tys. ton do 312,3 tys. ton. Tym samym Nowa Zelandia potwierdziła swoją pozycję największego eksportera mięsa jagnięcego na świecie, wyprzedzając pod tym względem Australię z handlem na poziomie 200,6 tys. ton.
W czerwcu br. większe ilości nowozelandzkiej jagnięciny trafiły na większość dużych rynków zbytu. Eksport do Wielkiej Brytanii oraz Stanów Zjednoczonych zwiększył się odpowiednio o 14 proc. do 3,6 tys. ton oraz 56 proc. do 1,7 tys. ton. Największy wzrost eksportu zanotowano w dostawach do Chin, które wyniosły 11,7 tys. ton, tj. były ponad dwukrotnie większe niż przed rokiem.
Dla porównania handel z krajami Bliskiego Wschodu obniżył się o 56 proc. Był to wynik wzrostu zainteresowania eksporterów z Nowej Zelandii wysyłkami mięsa do Chin oraz krajów Unii Europejskiej.