FAMMU/FAPA podała za Proplanta, że w minionym roku średnio 1 Niemiec skonsumował 5,1 kg winogron stołowych. W wielkość tą wliczono również sok winogronowy oraz dżemy i galaretki. To zdecydowanie mniej niż w latach poprzednich, a trend spadkowy obserwowany jest w spożyciu winogron od roku 2007.
Dla porównania we wspomnianym, 2007 roku średnio 1 Niemiec spożywał jeszcze 6,9 kg tych owoców, a w roku 2010 już 5,9 kg. Krajowa produkcja winogron deserowych jedynie w ułamku pokrywa lokalny popyt na te owoce - winogrona obecne na niemieckim rynku pochodzą głównie z importu. W minionym roku wielkość tych zakupów przekroczyła 320,0 tys. ton.
Największymi eksporterami na niemiecki rynek pozostają od lat Włosi z około 40% udziałem oraz Grecy - około 12%. Najchętniej spożywanymi przez Niemców są winogrona jasne, pestkowe.