Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Nie ma mięsa w kiełbasie

5 stycznia 2016
W wyrobach wędliniarskich często jemy zmielone kości, świńską skórę i tłuszcz - alarmuje "Gazeta Wyborcza".
Potwierdza to inspekcja artykułów rolno-spożywczych. Jeszcze w 2006 r. zakwestionowała 10 proc. partii przetworów mięsnych z powodu niedotrzymania parametrów fizykochemicznych (składu), a w ubiegłym roku już 16 proc. W wyrobach jest bardzo dużo MOM-u, mięsa odkostnionego mechanicznie czyli zmielonych kości, świńskiej skóry i tłuszczu. Jest też za dużo wody.

Normy na wędliny stały się w Polsce nieobowiązkowe w 2004 r. Jest propozycja, by częściowo je przywrócić. Np. Niemcy zlikwidowały MOM.



POWIĄZANE

Zgodnie z opublikowanymi dzisiaj danymi GUS nominalna dynamika sprzedaży detalic...

Zgodnie z danymi GUS produkcja sprzedana przemysłu w przedsiębiorstwach zatrudni...

Ustawa o dzierżawie, Wspólna Polityka Rolna i Zielony Ład, instrumenty finansowe...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę