Jak podaje FAMMU/FAPA, Holandia to największy unijny producent pieczarek - w roku 2012 wolumen zbiorów wyniósł 307 tys. ton, a w roku 2011 odpowiednio 304 tys. ton. Z corocznych zbiorów spore ilości pieczarek kierowane są do bezpośredniego spożycia na lokalnym rynku więcej jednak tych grzybów trafia do przetwórstwa.
W 2012 roku do bezpośredniej konsumpcji świeżych pieczarek skierowano 120 tys. ton, z czego 52 tys. ton stanowiło spożycie na poziomie krajowym, a pozostałe 68 tys. ton świeżych grzybów wyeksportowano. Pozostałą ilość z poprzedniorocznych zborów skierowano do przetwórstwa - łącznie 187 tys. ton, przy czym największe ilości przetwarzanych pieczarek to grzyby puszkowane oraz mrożone.
Jak już wspomniano, w roku 2012 Holendrzy wyeksportowali łącznie 68 tys. ton pieczarek pochodzących z krajowej produkcji oraz dodatkowe 30 tys. ton grzybów pochodzących z reeksportu - w sumie w roku 2012 wolumen eksportu zamknął się wielkością 98 tys. ton. Dodatkowo, w przypadku grzybów przetworzonych wolumen eksportu tych puszkowanych wyniósł 148 tys. ton, a mrożonych odpowiednio 86 tys. ton.
Największym odbiorcą holenderskich pieczarek świeżych są od lat Wielka Brytania, Niemcy i Francja.