Japonia wyprzedziła Francję pod względem liczby najlepszych restauracji; przewodnik gastronomiczny Michelina na rok 2012 dla regionu Kansai trzema gwiazdkami wyróżnił 15 japońskich lokali. W Japonii trzy gwiazdki Michelina ma 29 lokali, we Francji - tylko 25.
Nowy przewodnik Michelina dla regionu Kansai (środkowo-zachodnia część wyspy Honsiu) ukaże się w sprzedaży 21 października w dwóch wersjach językowych: po japońsku i angielsku.
Większość, bo 12 z 15 japońskich lokali uhonorowanych ostatnio trzema gwiazdkami, specjalizuje się w kuchni japońskiej, trzy pozostałe proponują kuchnię francuską lub tzw. fusion.
Tokio pozostaje światową stolicą lokali z trzema gwiazdkami od Michelina, których ma od ubiegłego roku 14, gdy Paryż ma ich zaledwie 10. Z tych 14 tokijskich lokali jedynie dwa oferują dania kuchni francuskiej, pozostałe zaś to restauracje z "japońszczyzną", w tym z sushi.