biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Najlepsze restauracje są w Japonii

20 października 2011
Japonia wyprzedziła Francję pod względem liczby najlepszych restauracji; przewodnik gastronomiczny Michelina na rok 2012 dla regionu Kansai trzema gwiazdkami wyróżnił 15 japońskich lokali. W Japonii trzy gwiazdki Michelina ma 29 lokali, we Francji - tylko 25.

Nowy przewodnik Michelina dla regionu Kansai (środkowo-zachodnia część wyspy Honsiu) ukaże się w sprzedaży 21 października w dwóch wersjach językowych: po japońsku i angielsku.

Większość, bo 12 z 15 japońskich lokali uhonorowanych ostatnio trzema gwiazdkami, specjalizuje się w kuchni japońskiej, trzy pozostałe proponują kuchnię francuską lub tzw. fusion.

Tokio pozostaje światową stolicą lokali z trzema gwiazdkami od Michelina, których ma od ubiegłego roku 14, gdy Paryż ma ich zaledwie 10. Z tych 14 tokijskich lokali jedynie dwa oferują dania kuchni francuskiej, pozostałe zaś to restauracje z "japońszczyzną", w tym z sushi.



POWIĄZANE

W obliczu dynamicznych zmian na rynku surowców roślinnych, sektor paszowy w Euro...

W sezonie 2024/25 Unia Europejska wyłania się jako kluczowy światowy importer śr...

Lato w polu nie zna odpoczynku. To czas intensywnej pracy, gdy każda godzina ma ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę