FAMMU/FAPA poinformowała, że Amerykański Departament Rolnictwa opublikował najnowsze dane dotyczące światowej produkcji winogron w sezonie 2011/2012. Globalne zbiory tych owoców w omawianym okresie oszacowane zostały na około 0,5 mln ton większe niż w poprzednim sezonie i wyniosą około 16,51 mln ton.
Podobnie jak w latach poprzednich największym, światowym producentem winogron są Chiny, skąd pochodzi niemal połowa światowych zbiorów. W sezonie 2011/2012 kraj ten zbierze około 6,7 mln ton winogron, ponadto spore ilości będą pochodziły z Turcji - 2,2 mln ton, państw unijnych - w sumie około 1,93 mln ton oraz Brazylii - 1,3 mln ton czy Chile - niecałe 1,2 mln ton.
Globalny poziom konsumpcji w bieżącym sezonie oszacowano na około 16,38 mln ton, to jest nieco więcej wobec wielkości z poprzedniego sezonu - 15,89 mln ton. Podobnie jak przypadku produkcji to właśnie Chiny są największym konsumentem winogron z wielkością około 6,76 mln ton. Tuż za nimi plasuje unijna „27" - 2,37 mln ton oraz Turcja - 1,95 mln ton.
W sezonie 2011/2012 globalny poziom importu winogron świeżych USDA oszacowała na około 2,3 mln ton, eksportu odpowiednio 2,43 mln ton. Dla porównania sezon wcześniej wielkości te prezentowały się następująco: 2,25 mln ton dla importu i 2,38 mln ton dla eksportu. Największym światowym eksporterem od lat pozostaje Chile, a najwięcej winogron importowane jest przez kraje unijne i USA.