Powiększyła się Europejska sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego na Dolnym Śląsku. Nowi członkowie otrzymali specjalne certyfikaty potwierdzające wyjątkową wartość ich wyrobów.
Dzięki przyznanym certyfikatom sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego na Dolnym Śląsku powiększyła się do blisko 40 przedsiębiorstw. Należą do nich producenci, przetwórcy, gospodarze, restauratorzy i hotelarze z całego regionu. "Podczas uroczystości mieliśmy przyjemność certyfikować kolejnych 10 podmiotów. Bardzo nas cieszy, że ich lista wciąż się powiększa. Promowanie dolnośląskich produktów regionalnych jest bowiem bardzo ważnym elementem strategii rozwoju naszego regionu" powiedział PAP członek Zarządu Województwa Dolnośląskiego, regionalny właściciel licencji Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Włodzimierz Chlebosz.
Sieć Dziedzictwa Kulinarnego na Dolnym Śląsku zrzesza producentów, handlowców, przetwórców produktów regionalnych, a także restauratorów, którzy chcieliby zaproponować swoim gościom potrawy wyraźnie powiązane z regionem. Certyfikowane przedsiębiorstwa oferują wysokiej jakości regionalne produkty oraz dania sporządzane na bazie lokalnych surowców w oparciu o tradycyjne receptury.