aaa wielkanoc ppr
aa_wielkanoc

Myśliwska i jałowcowa - Gwarantowane Tradycyjne Specjalności

29 kwietnia 2011
19 kwietnia ukazały się rozporządzenia Komisji Europejskiej rejestrujące w rejestrze gwarantowanych tradycyjnych specjalności nazwy „Kiełbasa jałowcowa" i „Kiełbasa myśliwska".
Zarejestrowane kiełbasy wytwarzane są z mięsa tradycyjnych polskich ras świń - puławskiej złotnickiej, wielkiej białej polskiej i polskiej białej zwisłouchej lub ich mieszańców żywionych w tuczu tłuszczowo-mięsnym do masy ciała 120 kg. W produkcie końcowym dopuszcza się zastąpienie do 50 proc. mięsa wieprzowego mięsem wołowym.

Charakterystyczny smak i aromat kiełbasy jałowcowej wynika z zastosowania w procesie produkcji owoców jałowca, rozdrabnianych tuż przed podaniem do mięsa oraz z korzystania z gałązek jałowca podczas wędzenia. Technologia produkcji kiełbasy jałowcowej znana jest w Polsce już od XVIII wieku. Specyficzny smak kiełbasy myśliwskiej nadaje zestaw odpowiednio dobranych przypraw (pieprz, jałowiec, czosnek i cukier). Wędlinę charakteryzuje ją wyjątkowo długi okres przydatności do spożycia.

"Gwarantowana Tradycyjna Specjalność" to tradycyjny produkt rolny lub środek spożywczy zarejestrowany przez Komisję Europejską ze
względu na jego specyficzny charakter. Zarejestrowane nazwy mogą być jednak nadal używane przy etykietowaniu produktów nieodpowiadających zarejestrowanej specyfikacji produktu, jednak bez możliwości umieszczania na nich oznaczenia „gwarantowana tradycyjna specjalność", skrótu GTS lub odpowiadającego mu symbolu wspólnotowego.



POWIĄZANE

Z najnowszego rynkowego raportu wynika, że w tym roku 24% Polaków w ogóle nie uw...

Kierowcy zaczynają w końcu odczuwać skutki przeceny, z jaką na początku kwietnia...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę