Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

MSM Mońki buduje proszkownię białek

3 stycznia 2007

Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach, jeden z najprężniej rozwijających się zakładów w branży mleczarskiej, znana do tej pory z produkcji serów dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, swoją ofertę asortymentową w niedługim czasie poszerzy o Koncentraty Białek Serwatkowych WPC 80.

Obecnie dobiega końca budowa proszkowni przystosowanej do tego typu produkcji. WPC 80 zawiera 80 % najwyższej jakości białka pochodzącego z serwatki słodkiej. Białko serwatki jest idealnym budulcem tkanki mięśniowej, charakteryzuje się niską zawartością laktozy i tłuszczu. W porównaniu z innymi rodzajami białek jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne przez organizm. Skład aminokwasowy w koncentracie białka serwatkowego jest znacznie lepszy niż w innych produktach białkowych. Umożliwia to zastosowanie tego produktu w żywności prozdrowotnej i funkcjonalnej.

Obecnie produkty serwatkowe stosuje się w żywności jako zamienniki chudego mleka w proszku, substancje emulgujące, żelujące, poprawiające smak i zapach. Koncentraty białek mają szerokie zastosowanie w przemyśle mięsnym, koncentratów spożywczych, a także produkcji odżywek i żywności funkcjonalnej, jogurtów, lodów i napojów.

Koncerny farmaceutyczne wykazują coraz większe zainteresowanie białkami serwatkowymi. Z klinicznego punktu widzenia lekarze preferują białko serwatkowe, gdyż wspomaga system immunologiczny i jest łatwo trawione.


POWIĄZANE

Kawały, będące jedną z najbardziej uniwersalnych form dowcipu, od wieków pełnią ...

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę