Jak podaje Bank Gospodarki Żywnościowej, umocnienie krajowej waluty obserwowane w pierwszym kwartale br. oraz spadkowe tendencje cen przetworów na rynkach światowych, nie sprzyjają rozwojowi wymiany handlowej artykułami mlecznymi.
Według informacji Ministerstwa Finansów (za MRiRW) w pierwszych trzech miesiącach br. wartość sprzedaży przetworów mleczarskich na rynki zagraniczne była jedynie o 0,6 proc. wyższa niż przed rokiem - 318,5 mln EUR - (jeszcze w styczniu wzrost ten wyniósł 3 proc., zaś w całym 2011 r. 16 proc.). Wprawdzie w przeliczeniu na polską walutę eksport zwiększył się o ponad 10 proc., do 1375,6 mln zł, niemniej był to wynik słabszego niż w roku ubiegłym złotego. W I kwartale br. kurs EUR/PLN kształtował się na poziomie 4,23, a w analogicznym okresie przed rokiem - 3,95 (wzrost o ponad 7 proc.).
Co więcej, w przypadku masła, mleka w proszku oraz przetworów typu: jogurty, maślanka itp., odnotowano spadek wolumenu wywozu, sięgający nawet 31 proc. w odniesieniu do masła.
Korzystnym zjawiskiem był natomiast wzrost eksportu serów. W okresie styczeń-marzec ich sprzedaż na rynki zagraniczne zwiększyła się o prawie 15 proc. wobec analogicznego okresu ubiegłego roku, do 39,7 tys. ton. Zawdzięczamy do przede wszystkim większym dostawom na rynek niemiecki - o prawie 56 proc. do 5,3 tys. t - oraz rosyjski - o około 52 proc. do 3,4 tys. ton.
W I kwartale br. wyraźnie obniżył się natomiast import przetworów mleczarskich. Jego wartość spadła o 21 proc. do 100,4 mln EUR, w tym w przypadku artykułów typu: jogurty, maślanka, mleko zsiadłe prawie o połowę, do 6,4 mln EUR. Tym samym dodatnie saldo obrotów artykułami mlecznymi wzrosło z 188,6 mln EUR w pierwszych trzech miesiącach 2011 r. do 218,1 mln EUR w 2012 roku.
Biorąc pod uwagę silne osłabienie złotego w kwietniu i maju br. bardzo prawdopodobne, że dane za II kwartał br. przyniosą poprawę wyników eksportowych.
8971077
1