biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Mniej polskiej żywności trafia do Czech

18 lipca 2013
Import polskiej żywności do Czech w maju spadł o 8,5 proc. w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku - poinformowała we wtorek Czeska Agencja Prasowa (CzTK).
Z informacji Czeskiego Urzędu Statystycznego wynika, że od stycznia do maja import produktów żywnościowych z Polski zamknął się sumą 8,55 mld koron. To o 0,6 procent więcej w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku. Zdaniem analityczki Drahomiry Dubskiej powodem takiego stanu rzeczy był spadek importu polskiego mięsa, które stanowi najważniejszy składnik importu.
O ile w ciągu pierwszych pięciu miesięcy ub.r. odnotowano wzrost importu mięsa drobiowego o jedną czwartą, to w tym samym okresie br. jego import spadł o siedem procent. Z kolei w pierwszych pięciu miesiącach ub.r. import mięsa wieprzowego wzrósł o 68 procent w porównaniu z analogicznym okresem 2011 roku; w tym roku polskiej wieprzowiny było na czeskim rynku o 8 procent mniej niż w roku 2012.
"Taki stan rzeczy jest najprawdopodobniej reakcją na negatywną kampanię medialną nagłaśniającą afery wokół polskiej żywności w kilku ostatnich miesiącach" - twierdzi, cytowany przez CzTK, szef Czeskiego Związku Handlu i Ruchu Turystycznego Zdenek Juraczka. "Kiedyś naszych klientów nie interesowało pochodzenie żywności. Teraz coraz częściej pytają się co kupują i czytają etykiety" - potwierdziła rzeczniczka sieci supermarketów "Globus" Pavla Hobikova. Poinformowała, że sieć współpracuje tylko z jednym dostawcą polskim, który dostarcza 5 procent mięsa kurzego i "gwarantuje, że wspomniane partie mięsa nie zawierają żadnych antybiotyków".
Rzecznik czeskiej grupy Agrofert Holding - w skład której wchodzi największy producent mięsa kurzego w Czechach "Vodnianska drubeż" - Karel Hanzelka uważa, ze "czescy konsumenci zaczynają preferować czeskie produkty, odznaczające się wyższą jakością". "Na każdym opakowaniu informujemy, z jakiego chowu pochodzi nasz produkt i czym był karmiony" - powiedział Hanzelka.
Dyrektor Związku Hodowców Trzody Chlewnej Jan Stibal uważa natomiast, że za zmniejszenie importu mięsa wieprzowego z Polski odpowiada agresywna polityka cenowa belgijskich i holenderskich producentów, którzy dostarczają mięso po cenach dumpingowych.
Czeska Agencja Prasowa sugeruje, że polską żywność pogrążają kolejne afery związane z jej jakością. Zaczęło się od soli technicznej, a skończyło na niedawnym odkryciu antybiotyku - doksycykliny w partii mięsa drobiowego, o czym poinformował w ubiegłym tygodniu rzecznik Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej (SVS) Josef Duben.



POWIĄZANE

Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych podkreśla konieczność traktowa...

Obecnie zastrzeżonych jest ponad 6,5 mln numerów PESEL. Jak podkreślają znawcy t...

 Rynek zbóż (jęczmień, pszenica, kukurydza) Ukraina: ceny jęczmienia paszowego r...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę