FAMMU/FAPA podała, że - jak poinformował chiński minister rolnictwa tegoroczna produkcja jabłek tym kraju szacowana jest na około 34,7 mn ton - czyli znacznie mniej wobec poprzedniorocznej wielkości na poziomie 38,7 mln ton.
Ostatnie lata to ponadto okres zmniejszania się nadrzędnej, światowej roli w eksporcie jabłek. W latach 2009-2013 odnotowano około 15% spadek eksportu do 995,0 tys. ton wysłanych w roku 2013 jabłek. Również Chiny eksportują coraz mniej przetworzonych jabłek - tu przede wszystkim w postaci skoncentrowanego soku jabłkowego - w omawianym okresie lat 2009-2013 wolumen spadło o 1 do poprzedniorcznej wielkości 598,0 tys. ton.
Co ciekawe w latach 2007- 2012 o 5% wzrosła powierzchnia upraw jabłoni - do obszaru 2,06 mln ha, a średnia wielkość plonowania tych owoców to około 18 ton/ha. Według najnowszych danych za rok 2012 średnio 1 Chińczyk spożywał około 23,7 kg jabłek rocznie - to więcej niż statystyczny Europejczyk, którego spożycie szacowane jest na nieco mniej niż 20 kg rocznie.