FAMMU/FAPA podała, że w minionym 2013 roku produkcja jabłek w Brazylii była nieco mniejsza wobec roku 2012 i wyniosła 1,042 mln ton wobec 1,184 mln ton rok wcześniej i 1,25 mln ton dwa lata temu.
Do przetwórstwa skierowane zostało w minionym roku około 200,0 tys. ton jabłek - to zdecydowanie mniej wobec poprzedniorocznej wielkości aż 355,0 tys. ton. Pozostała ilość owoców praktycznie kierowana jest do bezpośredniej konsumpcji na lokalnym rynku - w minionym 2013 roku było to 822,0 tys. ton z czego w wielkości tej 70,0 tys. ton stanowiły owoce zaimportowane, a pozostałe 752,0 tys. ton te ze zbiorów krajowych.
Poziom ubiegłorocznej konsumpcji oszacowano na 4,2 kg/osobę to jest dokładnie tyle samo co rok wcześniej. W minionym roku Brazylijczycy wyeksportowali łącznie 90,0 tys. ton czyli nieco więcej wobec 72,0 tys. ton rok wcześniej.