Ptak_Waw_CTR_2024

Mleczna koniunktura

26 lipca 2007
Nadeszły tłuste lata dla branży mleczarskiej. Większość zakładów notuje zyski. Do dobrych wyników finansowych przyczynia się wyśmienita sytuacja na europejskim rynku.

Pierwsze symptomy zwiastujące dobrą koniunkturę w branży pojawiły się w kwietniu. Cena mleka była wyższa o 2,1 proc w porównaniu do analogicznego okresu ub. r. i osiągnęła niewiele ponad 26 euro za 100 kg. Wraz ze wzrostem cen surowca rosną też ceny produktów a wraz z nimi co cieszy – popyt.

Tadeusz Proczek Spółdzielnia Mleczarska w Grodzisku Mazowieckim: - Jest wzrost około 30%, gdyby był tańszy surowiec, moglibyśmy produkować na pewno tego więcej.

Zyski były by większe gdyby nie kwoty mleczne, które ograniczają produkcję – twierdzą specjaliści z branży.

Waldemar Broś Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich: - Zapotrzebowanie na mleko, produkty mleczarskie jest duże, natomiast ogranicznikiem w Europie są kwoty. Jest to bezsensowne.

O zniesieniu kwotowania produkcji mleka nie ma na razie mowy.


POWIĄZANE

W październiku odbyło się posiedzenie grupy roboczej „Miód” Copa-Cogeca, w który...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...

Przechowywanie paliwa w gospodarstwie rolnym wymaga wdrożenia odpowiednich rozwi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę