Ministerstwo zamknęło proces prywatyzacji Krajowej Spółki Cukrowej
3 grudnia 2015
Ministerstwo Skarbu Państwa zdecydowało o zamknięciu procesu prywatyzacji Krajowej Spółki Cukrowej w dotychczasowej formule - podało MSP w komunikacie prasowym.
"Powodem tej decyzji były przede wszystkim kwestie związane z ewentualnymi zmianami zakresu regulacji unijnego rynku cukru po 2015 roku, co może mieć wpływ na wartość spółki" - napisano.
"Ponadto, mimo wprowadzenia przez MSP maksymalnej liczby zabezpieczeń przed kupnem akcji przez nieuprawnione osoby, do resortu nadal docierały informacje o możliwości wystąpienia takiego ryzyka w przyszłości. Plantatorzy sygnalizowali również, że w ich ocenie zaproponowana przez Ministerstwo cena akcji jest zbyt wysoka i uniemożliwi pełną prywatyzację" - dodano.
Resort poinformował, że spółka realizuje strategię dywersyfikacji dotychczasowej działalności i budowy koncernu rolno-spożywczego. W ocenie MSP przemysł cukierniczy ma ważne znaczenie dla sektora rolno-spożywczego, a zachwianie rynku może wpłynąć na ceny produktów zawierających cukier.
"Biorąc pod uwagę wszystkie te okoliczności oraz interes uprawnionych plantatorów i pracowników, MSP rozważy zaliczenie spółki do grupy podmiotów o istotnym znaczeniu dla Skarbu Państwa" - podał resort skarbu.
Krajowa Spółka Cukrowa powstała w 2003 r., obecnie w jej skład wchodzi 7 cukrowni. Spółka ma ok. 40-proc. udział w krajowym rynku cukru.
KSC miała być prywatyzowana w modelu pracowniczo-plantatorskim. Prywatyzacja miała przebiegać dwuetapowo. W pierwszy etapie planowane było przeprowadzenie procedury umorzenia części akcji, w drugim etapie pozostałe akcje Skarbu Państwa miały zostać przeznaczone do wykupu przez osoby uprawnione.