Jak podała FAMMU/FAPA, według Komisji Europejskiej w listopadzie 2013 r. ceny części surowców rolnych we Wspólnocie kształtowały się poniżej poziomu notowanego przed rokiem. Dotyczyło to m.in. wieprzowiny (-4,8 proc.), drobiu (-3,7 proc.) oraz wołowiny (-3,0 proc.).
Ceny wołowiny obniżyły się w większości (w piętnastu) krajów Wspólnoty: najbardziej w Estonii (-21,2 proc.), na Łotwie (-16,5 proc.), Litwie (-11,6 proc.), w Czechach (-11,4 proc.), Niemczech (-9,3 proc.), Słowenii (-8,7 proc.), na Słowacji (-8,7 proc.), w Polsce (-8,2 proc.) oraz Holandii (-7,1 proc.).
Ceny mięsa wieprzowego zniżkowały w dwudziestu jeden krajach Unii, w pozostałych państwach Wspólnoty zanotowano ich wzrost. Największe spadki cen odnotowano na Cyprze (-11,9 proc.), w Luksemburgu (-10,7 proc.), Holandii (-9,5 proc.), Czechach (-8,7 proc.), Belgii (-8,4 proc.), Niemczech (-8,4 proc.), Włoszech (-8,3 proc.), Polsce (-7,7 proc.), na Węgrzech (-7,3 proc.), Łotwie (-7,0 proc.) oraz Litwie (-6,9 proc.).
Ceny mięsa drobiowego spadły zaś w siedemnastu krajach Wspólnoty, najbardziej w Rumunii (-16,1 proc.), Portugalii (-14,1 proc.), Bułgarii (-10,2 proc.) oraz Hiszpanii (-8,8 proc.). W innych krajach, poza Irlandią, gdzie cena pozostała niezmieniona, odnotowano zwyżki cen. Największe dotyczyły Estonii (+11,7 proc.), Danii (+5,6 proc.), Niemiec (+4,7 proc.) i Finlandii (+4,3 proc.).
Ceny detaliczne żywności w krajach Unii Europejskiej w listopadzie 2013 r. były o 1,3 proc. wyższe niż w listopadzie 2012 r., natomiast inflacja ogółem (r/r) kształtowała się na poziomie 1,0 proc. W porównaniu z listopadem 2012 r. w listopadzie 2013 r. wzrosły ceny we wszystkich ważniejszych grupach żywności. Najwyższy wzrost cen zanotowano w przypadku olejów i tłuszczów (+3,7 proc.), mleka, serów i jaj (+2,5 proc.), ryb i owoców morza (+2,3 proc.), mięsa (+1,4 proc.) oraz warzyw (+1,2 proc.).
8810460
1