Już po raz ósmy Województwo Warmińsko-Mazurskie, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct – Olsztyn organizują konkurs „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”, którego celem jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego, promowanie specyficznych dla Warmii i Mazur produktów żywnościowych oraz zachowanie ich niepowtarzalnych smaków.
W konkursie mogą uczestniczyć mieszkańcy województwa warmińsko-mazurskiego: osoby fizyczne, przedsiębiorcy, szkoły oraz organizacje zrzeszające osoby fizyczne, którzy do dnia 23 października 2013 roku prześlą wypełnioną kartę zgłoszenia wraz z przepisami na adres jednego z organizatorów.
Konkurs ma charakter wieloetapowy: na etapie kwalifikacji do finałów subregionalnych komisja konkursowa ocenia zarówno zgodność przepisu z tradycjami kulinarnymi Warmii, Mazur oraz Powiśla, jak i jakość i pochodzenie zaproponowanych w przepisie składników. Wszelkie przepisy na produkty i potrawy zawierające w swoim składzie kostki rosołowe, margarynę, gotowe mieszanki przypraw, owoce egzotyczne itp. są przez komisję odrzucane. Kolejnym etapem konkursu jest udział w jednym z finałów subregionalnych, które w roku 2013 odbędą się w Elblągu (9.11.2013), Ełku (23.11.2013) i w Szczytnie (30.11.2013).
Finał regionalny konkursu, w którym wezmą udział laureaci pierwszych miejsc w finałach subregionalnych odbędzie się 14 grudnia 2013 roku w Olsztynie.