Fundacja Partnerstwo dla Środowiska w ramach projektu Produkt Lokalny Małopolska: rozwój lokalnej przedsiębiorczości i przetwórstwa w oparciu o partnerską inicjatywę edukacji ekonomicznej mieszkańców oraz regionalny system marketingu produktów z Małopolski w dniach 29 – 30 listopada w Hotelu Qubus w Krakowie organizuje pod tytułem ,, Znaczenie żywności lokalnej dla rozwoju gospodarczego Małopolski oraz innych regionów Europy’’.
Celem konferencji jest analiza potencjału i barier tworzenia lokalnych systemów żywnościowych na przykładzie Małopolski. Konferencja będzie okazją do poznania doświadczeń z kraju i zagranicy, w tym ze Szwajcarii, które pozwolą na ocenę korzyści płynących z integracji produkcji, przetwórstwa, dystrybucji oraz sprzedaży żywności wysokiej jakości i wiadomego pochodzenia.
Konferencja jest organizowana w celu upowszechnienia i uszczegółowienia zapisów Strategii Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020 dotyczącej wykorzystania potencjału wytwórczego i przedsiębiorczego społeczności lokalnych poprzez kreowanie lokalnych systemów żywnościowych (Działanie 4.1). Strategia zakłada, że systemy te będą tworzone w oparciu o małe gospodarstwa i małe przetwórstwo (w tym także ekologiczne) oraz o krótkie łańcuchy sprzedaży (sprzedaż bezpośrednią).