Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Małopolski Produkt Lokalny

5 stycznia 2016
Fundacja Partnerstwo dla Środowiska w ramach projektu Produkt Lokalny Małopolska: rozwój lokalnej przedsiębiorczości i przetwórstwa w oparciu o partnerską inicjatywę edukacji ekonomicznej mieszkańców oraz regionalny system marketingu produktów z Małopolski w dniach 29 – 30 listopada w Hotelu Qubus w Krakowie organizuje pod tytułem ,, Znaczenie żywności lokalnej dla rozwoju gospodarczego Małopolski oraz innych regionów Europy’’.
Celem konferencji jest analiza potencjału i barier tworzenia lokalnych systemów żywnościowych na przykładzie Małopolski. Konferencja będzie okazją do poznania doświadczeń z kraju i zagranicy, w tym ze Szwajcarii, które pozwolą na ocenę korzyści płynących z integracji produkcji, przetwórstwa, dystrybucji oraz sprzedaży żywności wysokiej jakości i wiadomego pochodzenia.
Konferencja jest organizowana w celu upowszechnienia i uszczegółowienia zapisów Strategii Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020 dotyczącej wykorzystania potencjału wytwórczego i przedsiębiorczego społeczności lokalnych poprzez kreowanie lokalnych systemów żywnościowych (Działanie 4.1). Strategia zakłada, że systemy te będą tworzone w oparciu o małe gospodarstwa i małe przetwórstwo (w tym także ekologiczne) oraz o krótkie łańcuchy sprzedaży (sprzedaż bezpośrednią).


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę