Plony buraków cukrowych wyniosły w tym roku 556 dt/ha i są o 145 dt/ha (o 35,3 proc.) wyższe od średnich plonów z lat 2001-2005. Na uzyskanie bardzo wysokich plonów wpłynął korzystny przebieg pogody dla wzrostu korzeni pod koniec wegetacji - podał GUS.
Powierzchnia uprawy buraków cukrowych w tym roku wynosi około 203,5 tys. ha i jest o 1,4 proc. mniejsza od ubiegłorocznej oraz mniejsza o 31,7 proc. od średniej powierzchni z lat 2001-2005. Zbiory buraków cukrowych szacuje się na ok. 11,3 mln t. tj. o ok. 0,9 mln t. o 7,5 proc. mniej w porównaniu do średnich zbiorów z lat 2001-2005 - podał GUS w komunikacie.
Jak ocenia GUS we wrześniu buraki cukrowe znajdowały się w fazie intensywnego przyrostu masy co przy dobrym nasłonecznieniu i dobrym uwilgotnieniu gleby powodowało szybki przyrost masy korzeni oraz zwiększanie zawartości cukru w korzeniach. Wysoka obsada roślin na 1 ha wynosząca ponad 95 tys. korzeni oraz dobra zdrowotność plantacji i duża polaryzacja cukru pozwoliła uzyskać wysoką produkcję cukru.